[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Samandrag ur en artikel i Metro 2015-07-08
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
Bli bättre på källkritik
Ett av de bästa sättet att ta reda på om en historia är falsk är att undersöka bilder som sprids i samband med storyn. Här följer några tips:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Har bilden publicerats någonstans tidigare?
Ladda upp ditt foto på följande sajter och se om den finns någon annanstans
Google Images, Tinyeye eller Imageraider
När du bildsöker får du fram i princip alla webbsidor en bild har lagts upp på.
När publicerades bilden först?
TinEye låter dig sortera bilder från äldst till nyast, men kan bara se när deras tjänst först såg bilderna och inte när de först lades upp. Det kan ge en fingervisning men räcker inte alltid.
Google bildsöknings möjligheter att bara visa bilder som lagts upp inom ett visst tidsspann. Det är ett utmärkt tillvägagångssätt för att ta reda på när en bild först lagts upp på internet.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Kolla bildens EXIF-data
När du tar en bild med en kamera så lagras information om bilden du nyss tog i själva bilden. EXIF är data som ofta lagras är vilken kameramodell som används, vilka kamerainställningar som tillämpats och när bilden är tagen. I vissa fall sparas även GPS-koordinaterna som kan berätta var i världen bilden är tagen.
Du kan kolla en bilds EXIF-data på Jeffrey’s Exif Viewer
Överkurs: ELA-analys av bilder
Ett av de bästa sätten att gå tillväga för att se om en bild är modifierad är att göra en så kallad error level analysis av bilden. Varje gång en bild sparas i ett format som .jpg eller .png blir kvaliteten på bilden något sämre. Det uppstår fel i bilden, men de är sällan synliga för människors ögon. Det betyder att bilder som är modifierade ofta har delar som skiljer sig åt i kvalitet.
Genom att ladda upp bilden via en tjänst som FotoForensics kan du leta efter delar i en bild som har en annan kvalitet än andra delar av bilden. Finns det sådana delar av bilden betyder det ofta att bilden är manipulerad.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]