[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

I veckan som gick besökte BUFF Umeå i sin rikstäckande turne. Under torsdagen, fredagen och lördagen visades filmer för både skolor och allmänhet. Läs mer i rapporten om vad som hände under dagarna.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Festivalen gick av stapeln i det nybyggda kulturhuset Väven där folkets bio har fått permanenta lokaler. Det nybyggda huset har en förvirrande planlösning vilket gör det svårt för nya besökare att hitta till biograferna. I huvudentren blir man välkomnad av en stor digital skärm som berättar om vad som händer i huset. Dagen till ära skymde Volvos demo-monter stora delar av skärmen.

Framme vid festivalområdet fick man ett varmt välkomnande av personalen. Ballonger och vimplar prydde utsidan av biograferna samt gången som ledde till pysselhörnan. På väggarna satt affischer om BUFF  och i de tilltalande programbladen kunde man läsa om filmerna.

I pysselhörnan, som var gratis och till för alla, satt barn och föräldrar och gjorde roliga figurer tillsammans. I bakgrunden hördes musik som skapade en gemytlig stämning. Tröttnade man på pysslandet kunde man gå en tipspromenad i huset för att sedan belönas med en godispåse.


[/vc_column_text][vc_column_text]

Varje filmvisning presenterades på professionellt och informativt sätt av personalen. Man berättade vad BUFF var för något och vad filmen handlade om. Bild, ljud och all annan teknik fungerade problemfritt under visningarna. Fåtöljerna var lagom hårda och det höga ryggstödet gjorde det bekvämt att luta sig bakåt.

Det var intressant att få se den dokumentärfilm som elever från Midgårdsskolans filmprogram hade gjort om sitt pågående filmprojekt Residium. Genom dokumentären fick vi följa dem på inspelningsplatsen och vilka problem som hade uppståt. I den efterföljande paneldiskussionen berättade filmteamet bland annat om erfarenheterna från inspelningen, sina egna roller i projektet och vilka inspirationskällor de haft.


[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][image_with_animation image_url=”3696″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” delay=”500″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][image_with_animation image_url=”3695″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” delay=”800″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Under festivalen anornades även filmworkshop för barn mellan 10-13 år av Film i Västerbotten. Där fick barnen lära sig hur man berättar en berättelse, göra kameraövningar, och sedan göra en egen film. Barnen var väldigt engagerade i filmskapandet och det  var mycket uppskattat av barnen att få se sina färdiga filmer på avslutningsceremonin.

Prisutdelningen fungerade utan några komplikationer och avslutningsfilmen likaså.

Trots bra marknadsföring från arrangören var det få besökare på visningarna. Detta kan ha berott på att det på lördagar anordnas många aktiviteter för barn i denna ålder och att festivalen är ny. Av egen erfarenhet som kulturproducent i Umeå vet jag hur svårt det är att nå ut till allmänheten med kulturarrangemang.

Det som kan förbättras till nästa års festival är mobiltelefonvarianten av hemsidan som jag upplevde som svårnavigerad samt i den för övrigt tilltalande programbladet ha ett lite större typsnitt.

Jag tycker att  de lokala arrangörerna har med små medel lyckats få en intressant och välkomnande filmfestival och där deras professionalism, glädje  och engagemang genomsyrar hela evenemanget. Jag hoppas detta blir ett bestående inslag i Umeås kulturutbud.

BUFF på turné samordnades med UEFF, Umeå Europeiska Filmfestival,  som arrangör. Samarbetspartners var Mediecenter, Film i Västerbotten, Studiefrämjandet och Umeå kommun

/ Juha Salo

 Umeå den 11 maj 2015

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]