[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Detta är del ett i en artikelserie om vad olika resurscentra för film gör i Sverige. Vi får en liten inblick vad centrat är och hur det fungerar.   I denna artikel får vi följa Johan Lundkvist, filmkonsulent för barn och unga på Film i Västerbotten,i hans dagliga arbete.

Film i Västerbotten är hela Västerbottens läns resurscentra. Beläget i Umeå hjälper de till med filmproduktion, branschutveckling, film- visningar och film för unga. Sin finansiering får de från den regionala organisationen Region Västerbotten och Kulturrådets samverkansmodell.

Johan jobbar både som filmpedagog och konsulent. Då länet är stort åker han ibland långa sträckor för att undervisa i film. När han inte själv kan åka ut på uppdrag  anlitar han ofta frilansande filmare, ofta från samma ort där filmworkshoppen hålls. Med lokala filmare skapas en naturlig anknytning till orten som samtidigt  främjar framtida samarbeten. Som konsulent är han spindeln i nätet som hjälper alla att hitta rätt. Att arrangera evenemang, filmfestivaler, sammanföra skolor med filmarbetare, hjälpa till med kursupplägg och samarbeta med andra organisationer hör till en del av Johans arbetsdag.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3983″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

För att få ut mer av varje krona  tar man hjälp av andra organisationer och engagerade frilansare. Detta gör att resurserna räcker längre och att man samtidigt når ut till fler. Johan hjälper även skolor och föreningar till att hitta externa finansieringar till olika filmprojekt. En önskan från hans sida är att få mer ekonomiskt stöd då rörliga bilder tar mer och mer plats i ungas vardag. De tar aldrig betalt för sina workshops, men vid större projekt får beställaren finansiera t.ex föreläsare.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Via skolor, fritids, föreningar och organisationer försöker man nå ut till så många som möjligt. Stort fokus ligger på att nå ut till under- representerade grupper i samhället
Med hjälp av iPads lär Johan ut hur man gör film. iMove och Pinnacle studio är de redigeringsprogram som används. Fördelen med iMovie enligt Johan är att den följer med gratis till de iPads man köper. Detta gör att deltagarna  även efter avslutad kurs kan hålla på med sitt filmskapande hemma eller i skolan. Pinnacle kan vara ett hinder i ungdomars filmskapande då det kostar en slant, men är lite mer kompetent redigeringsprogram än iMovie. Barn och unga är duktiga på den här typen a teknik. Det tar sekunder för dem att lära sig nya program säger Johan glatt.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Då Västerbotten är ett positivt län att jobba i möter han inte många hinder på vägen. Det som kan upplevas som lite krångligt  är att sammanföra en skolas strukturerade planering med en frilansande filmares schema och verklighet.
Johan vill fortsätta att nå ut och engagera fler och fler ungdomar till filmprojekt. Då tekniken blir mer tillgänglig och de sociala mediernas utveckling ökar kraven på kritiskt tänkande. Utbildning inom källkritik är viktigare än någonsin nu.
Det var svårt för Johan att bestämma sig för vad som varit roligast hittills – förra helgens filmfestival VAFF som firade 20-årsjubileum, eller att få se hur kreativa unga människor är inom filmskapande.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”3977″ animation=”Fade In” img_link_target=”_blank” img_link=”http://filmivasterbotten.com/vaff/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Vi hoppas med denna artikelserie att du blivit mer inspirerad att skapa filmpedagogiska projekt och vet vilka resurser det finns för dig som arbetar med filmpedagogik. Ta kontakt med ditt regionala resurscentra och se vad de kan göra för dig.

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_column_text]

Publicerat av Juha Salo, 2015-09-16

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″ animation=”none” column_padding=”no-extra-padding” background_color_opacity=”1″][vc_column_text]

Jobbar du på ett regionalt resurscentra och känner att du vill dela med dig av det du kan och det ni gör?
Skicka ett mail till webbredaktör Juha så bokar vi tid för en intervju.
juha.salo @ live.se

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]