Film i Glasriket 2014 är en årlig manifestation som vill värna om biografens roll som en kulturell mötesplats på landsbygden. 16 olika biografer runt om i Glasriket kommer under vecka 44 visa en rad olika filmer och arrangera temakvällar. De deltagande biograferna är Alsterbro, Alstermo, Emmaboda, Fröseke, Hovmantorp, Kosta, Lessebo, Lindås, Norrhult, Nybro, Skruv, Sävsjöström, Torsås, Vissefjärda, Åfors och Åseda. I vissa av dessa biografer är det som att komma tillbaka till ett Folkets Park-Sverige med inredning från förr, men med stora ambitioner att visa aktuella filmer och kanske framför allt en strävan om att finnas kvar som en kulturell institution på landsbygden.

Film i Glasriket stöds av  Emmaboda, Lessebo, Nybro, Uppvidinge och Torsås kommuner, Regionförbundet Södra Småland , Regionförbundet i Kalmar län, ABF och Leaderprojektet “Biografutveckling och digital upprustning”. Projektet genomförs i samarbete mellan föreningen Film i Glasriket, Riksorganisationen Folkets Hus och  Parker och Reaktor Sydost.

På deras webbplats kan man läsa om att syftet med Film i Glasriket är att pröva nya samarbetsformer och därigenom skapa förutsättningar för ett fortsatt och utökat samarbete, mellan såväl biograferna, som biografernas lokala intressenter, exempelvis: kommun, näringsliv, föreningsliv och allmänhet. Samtidigt visas omvärlden vilken resurs som dessa biografer tillsammans utgör, vilket också kan bidra till att stärka biograferna  som mötesplatser för kultur i sina lokala samhällen.