[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”3/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”5952″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”padding-4-percent” column_padding_position=”all” background_color=”#ffffff” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”3/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Filmpedagogisk eftermiddag med FOMP

Onsdag 21/3 kl 15:00–18:15, Spegeln C – Fri entré med festivalpass eller ackreditering

I samarbete med BUFF bjuder vi in till en filmpedagogisk eftermiddag för att tala om hur man kan använda filmens i ett lärande syfte.

15:00–16:00: LÄRARSTUDENTER JOBBAR MED FILM
16:15–17:00: AKTIV SKOLA: GROOMING
17:15–17:45: FILMRIKET – NY PLATTFORM FÖR RÖRLIG BILD
17:45–18:15: FILMCENTRUM PRESENTERAR FILMBORGARMÄRKET

Varmt välkommen!

15:00 – 16:00 LÄRARSTUDENTER JOBBAR MED FILM
Studenter på grundlärarprogrammet vid Malmö universitet genomför under våren filmprojekt tillsammans med elever på skolor i Skåne. Projekten är en del av en kurs i bildpedagogik. Lärarutbildningen vid Malmö universitet ser BUFF som en betydelsefull verksamhet för att skapa plats för ungdomar och film och bidrar med studenternas projekt till årets upplaga av BUFF.

16:15 – 17:00 AKTIV SKOLA: GROOMING
Stiftelsen Aktiv Skola jobbar med att ta fram utbildningsmaterial till Sveriges grundskolor utifrån ämnen som ligger till grund för elevernas möjligheter till en positiv utveckling. Under 2018 kommer Aktiv Skola att fokusera extra mycket på grooming, ett problem de ser fortsätta öka.

– Ungdomar blundar för riskerna och många föräldrar vet inte hur de ska göra för att få bättre koll på vad deras barn gör på nätet, seger Josefin Varg, kanslichef på Aktiv Skola.

Mer och mer tid tillbringas online, och som vuxen är det viktigt att prata med barnen om hur deras vardag på nätet ser ut. Filmen Jag tror jag är lite kär i dig är startskottet och Aktiv Skola kommer även att släppa en handbok i ämnet.

Aktiv Skola samarbetar med en av Sveriges främsta experter inom grooming, Ulrika Rogland, som under hösten 2018 kommer att påbörja en kostnadsfri föreläsningsturné för skolpersonal runt om i Sverige för att föreläsa om grooming.

17:15 – 17:45 FILMRIKET – NY PLATTFORM FÖR RÖRLIG BILD
Filmriket är ett nationellt projekt som handlar om att se, skapa och prata om film. Filmriket producerar en kostnadsfri webbplattform inom filmskapande tillsammans med Svenska Filminstitutet och Statens medieråd.

Till plattformen utarbetas lärarhandledningar utifrån grundskolans reviderade läroplan som gör det lätt, roligt och framför allt enkelt att anpassa rörlig bild till sitt ämne. Lärarhandledningarna kommer att bidra till att höja medvetenheten inom MIK (medie- och informationskunnighet) och ge eleverna ett källkritiskt förhållningssätt. Stor vikt läggs vid att barn och lärare ska känna sig bekväma med att skapa film och rörlig bild.

Filmriket ägs av Studieförbundet Bilda Sydöst, Filmpool Nord, Reaktor Sydost och Region Jönköpings län/Film med stöd från Svenska Filminstitutet & Postkodstiftelsen.

17:45 – 18:15 FILMCENTRUM PRESENTERAR FILMBORGARMÄRKET
Filmborgarmärket är en utmaning för lärare som vill arbeta med MIK (medie- och informationskunnighet) och bättra på elevernas visuella läskunnighet.

Ta grundkursen om tio steg, som avslutas med Filmborgarmärket. En utbildning som ger elever (och lärare) färdigheter både inom film samt medie- och informationskunnighet, men också ämnesöverskridande kunskaper, verktyg för analys och kritiskt tänkande.

Utmaningens första övningar kan antas från årskurs 2 i grundskolan. Däremot finns ingen övre åldersgräns, Filmborgarmärket är relevant oavsett ålder.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row]