FANZINGO

Årets FOMP-pris gick till en Fanzingo, en stiftelse som vill bredda och sprider nya röster och perspektiv i media.

FOMPPRISET 2021

Lyfter

underrepresenterade

berättelser

Text: Johan Lundkvist

Intervju med Luis Lineo, Fanzingo

 

Grattis till FOMP-priset 2021!
Sportfråga: Hur känns det?

Det känns fint och hedrande att få priset av er!

Hur länge har Fanzingo funnits och hur kom ni på iden att starta Fanzingo från början?
Fanzingos verksamhet har funnits sedan 2006 och idén kom från att det gjordes massa grymma produktioner och massa med värdefullt lärande i framtagandet av TV-programmet Fanzine-TV (sändes på SVT 2004) som vi ville ta tillvara på. Vi såg också behovet av att ha en bestående plattform för unga där de kunde berätta sina historier och perspektiv på sitt eget sätt och på sina egna villkor.

FOMP-priset delades ut under BUFFs Digitala prisutdelning.

”Sveriges viktigast mediahus” – det låter så spännande! Kan du berätta mera, vad är Fanzingo? Och hur jobbar ni med film och mediepedagogik?
Ja vi har hunnit bli kaxiga som tonåringar och tänkte att vi kanske inte kan bli störst men kan vara viktigast 🙂 Fanzingo är platsen, människorna och metoderna som vi arbetat fram i nära relation med unga. Det bygger på tillit, kreativitet och att vi gör det i en process tillsammans. Vi har ett hus med studios, en liten bio, massa teknik och framförallt kunskap, erfarenheter och engagerade pedagoger. Vi ser också till att de som inte har makt får möta de som har makt på någorlunda lika villkor. Vi vill förändra och förbättra vår värld med berättelserna och den kraften som finns i dom för individerna som berättar dom och för samhället.

Ni jobbar med underrepresenterade målgrupper ska få både bli hörda och själva få skapa. Många aktörer i Sverige har samtidigt enligt egen utsago svårt att nå nya målgrupper och underrepresenterade målgrupper. Har du något tips till dom?
”Be the change” är ett citat som kommer upp i mitt huvud, inte bara som individ men också som organisation. Det betyder bland annat att vi måste ha människor med erfarenheter av att inte ha blivit hörda och vara underrepresenterade bland vår personal och ledning, vi måste befinna oss och söka upp dessa målgrupper och att erbjuda relevanta aktiviteter och genomföra dom tillsammans.

Till sist – vad ser Fanzingo fram emot under 2021? Har ni något spännande på gång som du kan dela?
Vi har massor att se fram emot under 2021. En fysisk fest och ett hejdundrande firande i slutet av sommaren. En Fanzingo pop-up i höst på en just nu hemlig plats i Sverige och att ta del av berättelser från olika delar av landet genom våra trettio (!) unga korrespondenter som vi håller på att anställa as we speak.

Luis Lineo, Verksamhetsutvecklare. Fotograf Roger Gustafsson.

Juryns motivering till FOMP-priset

“Fanzingo är övertygade om att individer kan växa genom att frigöra sin skapandekraft och genom skapandet och berättandet så får individen även redskap och självförtroende när deras unika röst ses som viktig och värd att bli lyssnad på. Fanzingo erbjuder en stor och bred plattform, med gedigen erfarenhet och kompetens för att möjliggöra och stötta individens berättande oavsett form. Fanzingo möter barn och unga i skapande verksamheter såsom i öppna medielabb i Fanzingohuset, mobila workshops på bibliotek och fritidsgårdar samt via Skapande Skola workshops. Fanzingo är en möjliggörare som är värd årets FOMP-pris.”

FOMP-Priset

Vet du någon som skulle passa för FOMP-priset 2022? Anmälan har inte öppnat ännu men du kan skicka förslag direkt till info@fomp.se redan nu om du så kommer det presenteras nästa års jurygrupp. 

Läs mer om Fanzingo på deras hemsida: https://www.fanzingo.se