[vc_row][vc_column width=”1/3NaN”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Till medlemmarna i föreningen Film o Mediepedagogik

Ny ordföranden

Det har gått två månader sedan vår föreningsstämma i Malmö den 11 mars, då valberedningen berättade hur de resonerat runt styrelsens sammansättning. Daniel Lundquist hade då meddelat att han ville stiga av från ordförandeskapet. Jag blev överraskande tillfrågad om att ta över efter Daniel Lundquist. Frågan kom överrumplande per telefon medan jag skumpade fram på en buss på min väg från sportlovsledighet i Blekinge. Någonstans i närheten av bussens slutdestination, båtterminalen i Oskarshamn, kom frågan på raspig linje. Det tog mig en stund att förstå vad samtalet handlade om.

Något förvirrad blev alltså mitt svar ändå ett ”ja tack”. Men det är klart att jag också undrade hur tar man över efter Daniel som har lett vår förening på bästa sätt. Hans värdefulla kontakter utifrån sitt verksamhetsansvar för Malmö internationella Barn och ungdomsfilmfestival-BUFF, har vägt tungt. Stannar Tack och lov så stannar Daniel kvar i styrelsen som ordinarie ledamot.

Min bakgrund, mitt jobb

Jag har varit med i föreningen i några år, på senare tid med uppdrag att vara föreningens sekreterare. I vardagen är jag bildlärare och filmpedagog med en delad tjänst. Jag undervisar på Wisbygymnasiet och har också inom Gotlands Kulturskola ett regionalt övergripande filmpedagogiskt uppdrag. Jag jobbar i den sistnämnda delen tillsammans med ett filmpedagogiskt team som genomför uppsökande verksamhet, främst inom grundskolan. I den delen ingår även utbildning av lärare som berörs av våra skolprojekt samt att vara verksamhetsledare för Gotlands skolbio.

I denna puls har jag förmånen att tillsammans med mina kollegor vara den del som månar om de yngsta, barnen och tonåringarna. Den bas där vi hoppas att ett filmprojekt öppnar nya möjligheter för individerna att berätta och gestalta sina historier, och kanske leder det till en fortsättning i den talangutveckling som Film på Gotland, vår närmaste samverkanspartner, svarar för.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3NaN”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]En förening, många pedagogiska ingångar

Jag hoppas att jag utifrån min pedagogiska erfarenhet kan bidra till att i samverkan med styrelsen, och med alla ni medlemmar, utveckla och stärka vår förening.

Tillsammans är vi en fantastisk resurs med många ingångar i ett film- och mediepedagogiskt arbete. Att tillhöra vår förening ger mångfald i erfarenheter, metoder och idéer. Ett utbyte som sker kontinuerligt via vår websida, men också genom möten och utbildningsdagar som vi själva arrangerar. Ett par dagar i Tällberg under december månad har blivit en god tradition. I vacker fjällmiljö tar Stefan Ek, Film i Dalarna, emot oss med ett program där gästföreläsare, workshops är uppskattade inslag.

Utbildningsdagar på försommaren

Förutom dagarna i Tällberg har vi som tradition samlats för ett par dagar på försommaren. Senast kopplade vi ihop oss med den årliga Bergmanveckan på Fårö och inledde med ett par dagar workshop med praktiskt filmarbete. Temat var att utmana filmgenren action och att sminka realistiska sår. Vi deltog också i Bergmanveckans högtidliga invigning med ett par av veckans intressanta seminarier. För den som ville, kunde man också göra en ”Bergmansafari” med guidad tur till Bergmans inspelningsplatser på Fårö.

Vi har försökt arrangera utbildningsdagar även i år. Men jag måste härmed meddela att vi inte har lyckats. Vi försökte haka på några kulturdagar i Örebro, men det har runnit ut i sanden.

Några FOMP medlemmar har i stället anmält sig till Svenska Filminstitutets utbildningsdagar ”Att se och samtala om film” den 15 – 17 juni. Den kursen är tyvärr fullbokad nu. En viss öppning finns dock för att, i mån av plats, delta i seminarierna och avstå från workshopdelarna. Kontakta gärna SFI Annika Wik, om du är intresserad av detta. (SFI tfn: 08 665 11 00)

Nästa sommar…

Vi får komma igen med planering för sommardagar 2016. Jag och mina kollegor, Pierre Wilén och Kjell Malmros, kan gärna arrangera liknande dagar på Fårö igen- om intresse finns. Men det kan ju också bland er medlemmar finnas nya idéer och förslag. Välkommen att höra av er till styrelsen om detta! Alla idéer tas tacksamt emot.

 

Med vänlig hälsning från

Monika Wigren

Ordföranden FOMP

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]