LYNX STUDIOS

Anna och Miranda är verksamma i Umeå och driver ett filmläger för tjejer på somrarna, där fokus just ligger i att stärka unga tjejers eget filmskapande och ge plats för nya berättelser i en annars väldigt likriktad filmbransch.

FOMPPRISET 2020

PEDAGOGIK

FILM

LÄGER

Text: Linda Svensson

Glada vinnare

-Det känns jättekul och speciellt att få ett så fint pris, säger Anna Brodin när vi frågar henne hur det känns att ha blivit utsedd till en av årets pristagare. -Jag känner mig uppskattad och extra peppad på att hålla på med filmpedagogik som jag gör. Kul också att få det tillsammans med Miranda då vi samarbetar himla bra med filmlägret ihop, säger Anna. Miranda fyller i att priset känns; -Så otroligt roligt och ärofyllt! 

Anna Brodin & Miranda Larsson, Lynx Studios

Miranda Larsson och Anna Brodin är årets pristagare av FOMP-priset. Priset ämnar gå till en person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. I år valde juryn att utse två pristagare. Årets jury bestod av Daniel Lundquist, Programchef BUFF Malmö Film Festival, Linda Svensson, filmkonsulent barn och unga på Film i Dalarna och Lars-Eric Larsson, filmkonsulent barn och unga på Filmpool Nord. Föreningen FOMP skapade priset för att belysa eldsjälar som på ett eller annat sätt arbetat för att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.

Anna Brodin och Miranda Larsson är båda aktiva inom föreningen Lynx Studios som ämnar att existera tills dess att kvinnor skapar under samma förutsättningar som deras manliga gelikar. De arbetar på projektbasis där varje metod syftar till att kvinnor i större utsträckning får möjlighet att utöva sitt filmskapande. Anna och Miranda är verksamma i Umeå och driver ett filmläger för tjejer på somrarna, där fokus just ligger i att stärka unga tjejers eget filmskapande och ge plats för nya berättelser i en annars väldigt likriktad filmbransch.

Lynx Studios filmläger 2020.

Vad betyder film- och mediepedagogik för dig?
-Det betyder mycket för mig, svarar Anna. -Hela mitt yrkesliv präglas på ett eller annat sätt av film- och mediapedagogik så det är verkligen något jag tänker på och jobbar mycket med. Jag tänker att det är superviktigt att alla har kunskap i att läsa av rörlig bild idag samt har möjlighet att uttrycka sig genom det om dom vill. Film- och mediapedagogik känns också användbart för att lära sig eller skapa förståelse för så många olika saker. Miranda berättar; -Vi lever i en tid präglad av media generellt, men framför allt rörlig media, då känns det som en demokratisk viktig grej att många i samhället behärskar “tekniken”.

Varför tycker du att det är viktigt att lära ut film?
-Främst känns det viktigt för att jag vill att ännu fler ska få upp ögonen för hur roligt det är, säger Miranda. -Sen tycker jag att det är positivt om fler människor gör film, så att fler typer av berättelser blir filmatiserade. Dels för att filmklimatet blir mer intressant, men också för att vi som ser på film ska få ta del av olika perspektiv av samtiden. Jag upplever att jag lär mig mycket av att titta på film och rörlig bild, det är liksom ett bra sätt att ta in någon annans historia på. Därför måste vi se till att ge så många som möjligt verktygen att berätta sina historier, avslutar Miranda.

Båda tjejerna belyser vikten av att synliggöra representation både i film på vita duken men också i själva filmskaparprocessen. De är eniga i att fler historier från olika bakgrunder behöver komma fram och filmatiseras.
-Jag vill berätta historier som jag tycker är viktiga och berör. Sen vill jag jag hjälpa andra att berätta historier som de tycker är viktiga, det behövs olika historier!, säger Anna.

Vad är din drivkraft inom film?
-Min största drivkraft är nog att jag tycker att film är roligt! säger Miranda. -Film blir också spännande av att alla projekt är så olika och att det alltid finns så mycket att lära sig, avslutar Miranda.

Skolsyrran

Lynx Studios är också aktuella med nya filmen Skolsyrran.

Som ny skolsköterska på en gymnasieskola hamnar Sara i en maktkamp i undersökningsrummet med en 16 årig kille. De möts senare av en slump på en prova-på lektion i thaiboxning och maktkampen blir fysisk.

Finns att strömma på Draken Film