Gator och torg, trottoarer och parker tillhör oss alla, liksom vissa passager i inomhusgallerior och faktiskt också de virtuella rummen som vi besöker när vi spelar och chattar. De här platserna som vi alla delar brukar kallas de offentliga rummen.

Det är inledningen till den tävling för ungdomar mellan 12-19 år som Statens konstråd arrangerar. Genom tävlingen, Plats för mig!, vill Statens konstråd se hur offentliga rum och platser upplevs – finns det plats för individen att ta del av det offentliga rummet? Känner man sig trygg och betydelsefull? Statens konstråd vill gärna att tävlingsbidragen ska utgöra grunden i ett nytt konstprojekt.

Tävlingen pågår fram till och med den 30 juni. I september hålls det en prisutdelning på Kulturhuset i Stockholm. Bidragen kan antingen bestå av film, foto eller text. Arbetar du som lärare eller pedagog är det här ett utmärkt sätt att uppmärksamma och mediegestalta det offentliga rummet. Oavsett om ni väljer att delta i tävlingen eller ej.

Filmen som visas är skapad av Lovev Lindqvist, Leo Waldton och Theo Bjemer och utgör ett av tävlingsbidragen. Läs mer om Plats för mig! här eller sök efter #platsformig2014 på sociala medier. Lycka till!