Lär dig om film hemma

Vi listar 22 tips för dig som vill öka på dina kunskaper inom film. Här kan du hitta länkar till matnyttiga tekniktips, film för barn och unga, digitala fortbildningar, manuskurser på distans m.m.

Manus

Petra Revenue ger manustips i flera steg – https://www.youtube.com/watch?v=6dv0qWFxBns&t=9s

Go into the story www.gointothestory.blcklst.com
Bloggaren Scott Myers lägger dagligen upp råd och instruktioner för att hjälpa unga författare med sin kreativa process. Bloggen har även en uppsjö av andra sidor och fantastiska webbplatser för manusförfattare.

John Auguswww.johnaugust.com
John är manusförfattaren bakom Tim Burton filmer som Big fish, Charlie och Chokladfabriken och Corpses Bride. Han startade denna blogg 2003 och som sedan dess fyllts med bra och användbara tips.


Barn & Unga

Filmriket: https://filmriket.com/
Webbplats med filmskola samt gratis streaming av filmer om man skapar en användare. Material för alla åldrar med fokus på bland annat Globala målen.

UR Play: https://urplay.se/
Guldgruva med pedagogiska filmer och lärarhandledningar för alla åldrar i alla ämnen.

Statensmedieråd: https://statensmedierad.se/larommedier/mikformigdigitalutbildning.1871.html#start
Pedagogiskt material inom MIK (Medie-och informationskunnighet) där det går att fördjupa sig i källkritik och reklampåverkan m.m.

Filmarkivet: https://www.filmarkivet.se/sokresultat/?cat=29628
En gammal pärla med arkivfilm för barn och unga – helt gratis att streama! Perfekt att titta på och prata med sina elever om.

Stockholms universitet distanskurs Barnkultur i samtid: https://www.buv.su.se/cbk/utbildning/alla-utbildningar/grundniv%C3%A5/barnkultur-i-samtid-15-hp
Kursen vänder sig till redan yrkesverksamma inom kultur, barn eller barnkultur. I kursen introduceras, diskuteras och problematiseras barnkultur utifrån flera perspektiv.


Teknik

Vimeo https://vimeo.com/channels/staffpicks
Vimeo”staff pick” visar mycket kortfilm – helt gratis!

the Beat av shutterstock www.premiumbeat.com
En webbsida som fokuserar på ljud men erbjuder mycket mer. Inspiration, tips, plugg-ins allt finns här.

Film Riot https://www.youtube.com/user/filmriot
Film Riot är en youtube-kanal för filmare med en komisk twist. Ryan Connoly täcker många filmämnen, från att hur du gör en musik video till hur du använder CGI.

Philip Bloom www.philipbloom.net
Philip Bloom slog igenom med att vara en av de första som bloggade om Canon 5d mark II. Han har sedan dess nischat sig med att göra extremt långa och djupgående kamera recensioner. Detta är webbsidan för dig som vill veta mer om kameror.

No Film School www.nofilmschool.com
En klassiker med information om allt mellan himmel och jord för unga filmskapare. Här hittar vi alltid något kul att läsa eller inspireras av.

Film maker IQ www.filmmakeriq.com
Film Maker IQ är en webbsida där filmskapare diskuterar brett om filmskapandets alla olika former. Från make-up till kameror. Här hittar du även kortare kurser (ca 25 min) som refererar till nutid men även tar upp historik.

Filmmaking Lifestyle www.filmlifestyle.com
Filmmaking Lifestyle är en utbildningssida för filmskapandet och filmproduktion. Här hittar du information om allt som har med filmskapande att göra. Värt att kolla in då och då.

Learn about film https://learnaboutfilm.com/
Learn about film är en pedagogisk blogg för nybörjare och amatörer som ger dig guidning att komma igång med dina första projekt. Bloggen drivs av Tom Barrance och är frikostig med utskriftvänliga pdf:er för storybord, kamera tips för din första filmkamera osv.

Videomaker https: www.videomaker.com
Här hittar du bland annat tekniknyheter och kortare utbildningstexter inom alla områden för filmskapande.Fler tips:

Cineasterna: https://www.cineasterna.com/sv/
Bibliotekens streaming-tjänst med kvalitetsfilmer för barn, unga och vuxna. Det enda du behöver för att streama filmer är ett lånekort från Faluns bibliotek.

SVT Play: https://www.svtplay.se/genre/filmer
Missa inte ett brett urval av gratis film på SVT Play.

Taste of Cinema http: //www.tasteofcinema.com/
Taste of Cinema recenserar filmer och lyfter fram klassiker från hela världen. En webbsida för att hitta tips som du inte visste fanns.

Rotten Tomatoes https://editorial.rottentomatoes.com/guide/200-essential-movies-to-watch-now/
Rotten Tomatoes rekommenderar 200 filmer att se under Corona-epidemin. En webbplats som ägnar sig åt recensioner, information och nyheter om filmer och tv-spel.

imdb.com https://www.imdb.com/search/title/?count=100&groups=top_1000&sort=user_rating
Amazonägda filminformationstjänsten imdb samlar bland annat 1000 i top filmlista baserad på “user rating”.

 

Artikel från www.filmidalarna.se 

Dela dina tips

Tillsammans blir vi duktigare mediepedagoger. Har du ett tips om en metod, resurs, verktyg, kurs eller något annat som du tror att andra Fompare kan ha glädje av? Mejla oss på info@fomp.se så publicerar vi det här.