[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Fyra unga filmskapare från Skåne åker till Sydkorea i augusti

[/vc_column_text][vc_column_text]

I början av augusti i år skickar BUFF Filmfestival i samarbete med Film i Skåne fyra unga filmskapare till Sydkorea för att under en vecka delta i det fullmatade programmet för Seoul International Youth Film Festival (SIYFF).

Från 20 olika länder kommer runt 100 ungdomar 13-18 år att samlas på filmfestivalen och från Sverige är det fyra skånska filmskapare som representerar hela landet. Det är första gången någonsin detta samarbete genomförs och en unik chans för deltagarna. De fyra representanterna är Märta Åkerberg, 16 år från Simrishamn, Liam och Maya Åkeson Rayner, 17 år respektive 15 år från Klagstorp och Jacob Böös, 14 år, hemmahörande i Abbekås. Filmpedagogen och filmaren Karen Helene Haugaard kommer följa med ungdomarna på deras resa. Karen är både verksam som filmpedagog i Film i Skånes nätverk och i BUFFs långfilmsgrupp för programsättare.

Deltagare har Film i Skåne kunnat följa under flera år då de deltagit i deras olika aktiviteter såsom filmlägret Kulturkampen, filmtävlingen Noomaraton och Pixel Skånes Filmfestival och är aktiva kreatörer inom filmen. Märta Åkerberg är dessutom årets vinnare av Pixel Junior.

Veckan i Sydkorea kommer växla mellan att se film och analysera, skapa egen kortfilm och att inspireras av såväl varandra som yrkesverksamma filmskapare från hela världen i olika specialinriktade seminarier.

”Det är ett unikt tillfälle och ett fantastiskt utbyte av både kultur och filmskapande ungdomarna kommer att få ta del av. Skåne är en smältdegel av unga kreatörer och att få lyfta några av dessa på detta sätt hoppas jag blir en sporre för ännu fler att satsa på film och rörlig bild” säger Jeanette Schjerva, konsulent film-och mediepedagogik på Film i Skåne.

”SIYFF har alltid haft ett väldigt bra upplägg på sitt program. Eftersom BUFF aktivt jobbar med delaktighet så känns detta som ett fantastiskt tillfälle att skicka ut fyra unga ”filmspanare” som kommer att prägla nästa års program för vår egen filmfestival” menar Julia Jarl, festivalchef för BUFF.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][divider line_type=”No Line” custom_height=”70″][image_with_animation image_url=”3806″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][image_with_animation image_url=”3808″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][divider line_type=”No Line” custom_height=”40″][image_with_animation image_url=”3807″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Jeanette Schjerva
Konsulent film-och mediepedagogik
jeanette@filmiskane.se

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]