Maria Myhr har tittat på forskning om digitala spel samtidigt som hon har en stor erfarenhet av att spela själv.

I vårt samhälle prioriteras social samvaro. Vad händer med de som inte klarar av det?

Träffar jag vänner live så är det så mycket annat som spelar in. Hur för jag mig, vilka kläder jag har på mig, ljud omkring som påverkar mm, det är så mycket annat som händer när jag träffar vänner live som kan vara svårt att hantera. Det är så mycket lättare att vara social genom spel där jag kan kommunicera oberoende hur jag är klädd, jag behöver inte tänka på hur jag ska bete mig inför just den personen, jag blir inte störd av oväntade saker som händer i min omgivning.

Onlinespel kan då vara ett bra alternativ för att klara av att träffa vänner, inte bara mina närmaste vänner utan det är också ett sätt att få nya vänner som kanske bor i andra delar av världen. Självklart kan man inte bara sitta på sin kammare och kommunicera för att må bra men det är bättre än att inte träffa någon alls.

Spel kan också vara en jättebra smärtstillare. Är man i en period av svårigheter så lättar dimmorna och jag kan överleva dagen. Det är ingen bot men det är ett sätt hålla sig flytande och ta sig igenom svårigheterna.

Det diskuteras periodvis mycket om det finns negativa följder av att spela mycket och då är det de våldsamma spelen som ofta är under luppen.Statens medieråd har gjort en stor studie kring våld och spel och kommit fram till nja. Detta har Medierådet fått kritik för för det finns de som menar att det inte går att utesluta att man blir mer våldsam. Man kan se att det finns samband mellan aggresiva människor och de som spelar våldsamma spel. Överraskande nog så är det de som spelar sportspel som visar mer aggresivitet och det beror på att man är dålig förlorare. Att vara aggresiv betyder inte med självklarhet att man går ut och slåss, istället så kastar man musen i väggen eller biter i tangentbordet.

Andra effekter kan vara att nattsömnen störs. Det är inte bara datorspel som stör sömnen utan det kan också vara att man läser en bok på skärmen. Skärmen allstrar ljus. Sömn behöver mörker. Dessutom triggas hjärnans belöningscentra så kan det vara svårt att sova.

Det kan vara svårt att bryta oönskade beteende. Har det gått så långt att man inte kan sluta spela sent på kvällen eller att man är beroende av att spela så är inte lösningen att förbjuda vissa spel. Det finns ofta andra orsaker i omgivningen till problemet.

Finns det positiva effekter? Eftersom man inte med säkerhet kan säga att det finns negativa effekter så kan man heller inte med säkerhet säga att det finns positiva effekter. Det finns saker som att man förbättrar reaktionsförmågan och man kan bli bättre på att orientera sig i rummet. De som tycker det är jobbigt att läsa vanliga texter kan helt plötsligt läsa manualer tjocka som tegelstenar!

Hur kan man mera dra nytta av spel eller andra typer av digitala program? Spelifiering kan vara ett sätt där man gör spel av vardagen.
Att träna på egen hand kan vara svårt att hålla igång kontinuerligt. Använder man däremot en app i mobilen så kan det gå lättare. I appen kan man se hur träningen går och vilka framsteg som görs, man får omedelbar respons och belöning för genomförd träning och blir peppad till att fortsätta och gå vidare med träningen.

I skolan kan man se spelifieringen som en form av betyg. Betyg är belöningen för genomfört arbete. Tyvärr så får man inte något omedelbar respons och belöning utan det kan ta flera dagar till jag får besked om hur det gick på testet. Det är också så att även om jag lär mig mer och mer så är det inte säkert att betyget höjs utan det kan faktiskt bli sämre. Det blir på så sätt ett misslyckande. Tycker jag att jag är bra på något men får bara E istället för C så är det lätt att lägga av. Ibland spelifieras det i skolan med guldstjärnor vilket jag tycker är helt fel.

Att “spela” med Minecraft är ett annat sätt att spelifiera och förlägga skolarbetet till en annan miljö, spelmiljön. Här kan man t ex räkna matte genom att bygga hus med block och samtidigt skapa helt nya och egna miljöer. Ett fantastiskt exempel på det är när elever i Löttorp fick uppdraget att bygga Löttorp på det sätt som de ville att det skulle vara. Planarkitektet i Borgholm var också på plats och fick se vad ungdomarna tyckte saknades i Löttorp. Kolla in här!

Varför kan jag bara fokusera femton minuter i skolan men tre timmar hemma när jag spelar?
Svaret kan vara att spel är bra på att hålla motivationen uppe och med lagom utmaningar.
Man får också respons och belöning direkt som triggar till fortsatt nyfikenhet.

“Jag pratar med mina vänner i spel o mår bra av det”

Maria Myhr föreläste om Digitala spel på våra utbildningsdagar i Tällberg december 2014.

Vid pennan Peter Milton