![image0000031[9]](https://media2.fomp.se/2025/04/image00000319.jpg)
Emilia Henriksson
Årets FOMP-pris 2025 går till filmpedagogen Emilia Henriksson.
FOMP-PRISET 2025
Filmpedagogen som ger unga skaparglädje
Upphovsmakaren till Artax Animationslåda
Intervju med FOMP-pristagaren 2025 Emilia Henriksson
Grattis till FOMP-priset!
Sportfråga: Hur känns det?
Det känns jättebra! Jag flyger runt så mycket som frilansare och arbetar främst ensam men i samarbete med pedagoger, kultursamordnare och representanter från Filmregionerna eller dylikt. Att vinna FOMP-priset är, förutom en kvalitetsstämpel, som att en god kollega med mycket kunskap berättar att jag gjort något bra. Det känns fint.
Berätta lite om din egen filmpedagogiska resa, hur började det och vart befinner du dig nu?
Jag har arbetat med film, TV och digital produktion i drygt 20 år med uppdragsgivare som SVT, UR och ZTV. Barn och unga har varit min primära målgrupp. När jag flyttade hem till Dalarna från Stockholm utvidgade jag mitt utbud och började arbeta med utbildning. Först genom att producera utbildningsmaterial på uppdrag av Högskolan Dalarna och sedan genom att skräddarsy filmlabb för grundskoleelever och pedagoger. Det var då Artax Filmlabb skapades. Film i Dalarna har varit en stark samarbetspartner genom åren det har resulterat i oerhört många roligt Artax-projekt. Sommarkollon, Filmlabb för Sjukhusskolan, jämställdhetsprojekt, filmprojekt för barn med särskilda behov, lovaktiviteter, provapå-labb för att nämna några exempel.

Animation pågår under ett Artax filmlabb. Foto: Emilia Henriksson
Berätta om Artax Filmlabb, hur länge har det funnits? Och hur kom du på idén att starta det? Och hur arbetar du med film och mediepedagogik på Artax Filmlabb?
Jag har arbetat med Artax Filmlabb i snart tio år. I konceptet ingår filmlabb för barn, pedagoger och filmintresserade.
Idén växte fram dynamiskt eftersom jag arbetat med både innehållsproduktion och utbildning. Namnet kommer från filmen Den oändliga historien och hästen Artax. Det är en film som präglat min uppväxt. Det var en riktig “sense of wonder”-upplevelse att se filmen som barn.
När jag arbetade som filmpedagog upptäckte jag ett behov av en portabel ”mini-studio” att använda när deltagarna skulle göra stop motion-filmer. Den upptäckten, i kombination med den återkommande frågan om vad deltagarna på mina labb behöver för att göra stop motion-filmer hemma, ledde till idén om Artax Filmlabbs animationlåda – allt du behöver för att komma igång med stop motion-animation. Det resulterade i flera år av utveckling, prototypbygge, CE-märkning, marknadsföring med mera.
I augusti 2024 nylanserade jag lådan, som innehåller en ihopfällbar skärm i trä, fyra bakgrundsmotiv, träklädnypor och lera. Allt innehåll är testat ur säkerhetssynpunkt (CE-märkt) men också noga testat på målgruppen 6–14 år. Jag har haft ett stort fokus på både hållbarhet ur ett miljöperspektiv och ett kreativt perspektiv. Allt innehåll är producerat i Europa. Alla lådor packas av mig. Allt är i sann DIY-anda (Do it yourself), vilket inspirerar mig. Det har varit en väldigt lärorik och rolig resa som jag ser fram emot att fortsätta på.
Du jobbar med flera underrepresenterade målgrupper och ser till att de ska få både bli hörda och själva få skapa. Varför är det viktigt att synliggöra underrepresenterade målgrupper? Hur når man ut till dessa målgrupper?
Det generella svaret är att det är viktigt med representation eftersom det gör samhället mer intressant. Det gör oss klokare, mer toleranta och empatiska inför varandra.
Inom film är det också viktigt, då det gör utbudet rikare, med fler berättelser och fler perspektiv.
Eftersom människan lätt fastnar i vanor och normer behöver man ständigt ha ett normkritiskt öga. Fundera över hur det ser ut omkring dig och analysera varför det ser ut så.
Det finns massor av bra strategier för att arbeta med ökad representation, och jag är övertygad om att det behöver angripas på olika sätt. Det finns inte enbart en lösning.
Exempel på hur jag arbetat genom åren kan vara separatistiska kollon, A-märkning av skolbio, uppsökande aktiviteter och marknadsföring, och kanske viktigast av allt, jag har försökt att arbeta nära målgruppen. Jag vill helst inte ha en uppsättning deltagare på ett kollo som enbart tillhör den vita medelklassen, så jag har varit noga med att inte enbart prata med den målgruppen.
Det gäller att gå utanför sin egen bubbla, vara nyfiken och lyssna!
Det är svårt och föränderligt. Därför är det viktigt att utvärdera alla insatser.
Jag gör inte allt rätt, men jag försöker ständigt att skruva på det här.
Ett tydligt exempel är när vi skulle rekrytera deltagare till ett filmkollo. Det var många år sedan nu, men något jag tror är viktigt att ha med sig än idag. Vi tog kontakt med en grupp potentiella deltagare som var nyanlända i Sverige. I det mötet upptäckte vi inte enbart att vår marknadsföring inte nått fram på grund av algoritmer och nätverk, utan att hela anmälningsförfarandet var för svårt. Är du ny i ett land kan språket vara en utmaning, men även infrastruktur som anmälningsformulär som kräver en mailadress. Vi ändrade också anmälningsförfarandet till ”intresseanmälan” istället för ”först till kvarn” eftersom en del av de vi ville nå troligtvis skulle ta längre tid på sig att anmäla sig om de ens gjorde det. Vi anpassade också oss genom möjligheten att ha både föranmälan samt några få platser som enbart var drop-in.
De ändringarna gav ett betydligt bättre utfall rörande mångfald hos våra deltagare. Kritiker kan tycka att detta är orättvist men jag tycker att det är orättvist att endast bjuda in ”de närmast sörjande”.
Till sist – vad ser du fram emot under 2025? Har du något spännande på gång som du kan dela med dig av?
2025 känns väldigt bra hittills. Jag arbetar just nu med ett projekt för utvecklingsklass och anpassad grundskola. Det är otroligt roligt och lärorikt.
Det bokas många filmlabb, men jag hoppas också på tid till att fortsätta utveckla Artax Filmlabb-konceptet, både fysiskt och digitalt. Jag ser verkligen fram emot att undersöka roliga samarbeten framöver.
Juryns motivering till FOMP-priset
“Ett kreativt geni med barnen i fokus som låter varje individ delta och lyckas på sina egna villkor. Med fingertoppskänsla jobbar hon inkluderande och gjuter självförtroende i dom som behöver det allra mest. Genom att tillgängliggöra animation för barn bidrar årets pristagare till en stärkt demokrati där allas röst väger lika tungt och som en nominering löd: “Emilia jobbar inte bara med film hon ser till att göra världen lite bättre med alla möten med olika barn.”
FOMP-Priset
Priset på 10.000:- går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. En satsning med en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.
